Studia I i II stopnia oraz jednolite studia magisterskie 2024/2025

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

Zarządzanie i produkcja żywności, studia stacjonarne I stopnia

Details
Code UPH-WR-ZPZ-SI
Organizational unit Wydział Nauk Rolniczych
Field of studies Zarządzanie i produkcja żywności,
Form of studies Full-time
Level of education First cycle
Educational profile academic
Duration 3,5 roku
Recruitment committee address Centralny Punkt Obsługi Kandydata, ul. Żytnia 39 (wejście główne od ul. Popiełuszki 9), pok. 0.69
Office opening hours informacje na stronie głównej programu IRK
Required document
  • Matury
  Ask a question
There is currently no active phase.

(show past turns)

Opis kierunku

Absolwent kierunku zarządzanie i produkcja żywności jest specjalistą przygotowanym do łączenia wiedzy i umiejętności menadżerskich z wiedzą i umiejętnościami związanymi z  produkcją surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich przechowalnictwem i dystrybucją.
Posiada interdyscyplinarną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną z zakresu funkcjonowania podmiotów gospodarczych oraz zarządzania zasobami ludzkimi. Ma wiedzę niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w całym procesie wytwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zasad przechowywania żywności i systemów gwarantujących  jej jakość i bezpieczeństwo.
Absolwent kierunku zarządzanie i produkcja żywności I stopnia posiada praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy w charakterze menedżera, w tym do zajmowania stanowisk kierowniczych w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przechowalnictwem surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności, laboratoriach  i instytucjach kontrolnych oraz placówkach upowszechniających wiedzę. Absolwent jest również przygotowany do  samodzielnego prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwent kierunku zarządzanie i produkcja żywności I stopnia posługuje się językiem obcym na poziomie B2 i jest przygotowany do podjęcia kształcenia na studiach magisterskich II stopnia.
Uczelnia zastrzega sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku zbyt małej liczby chętnych.


Podstawa rekrutacji

Ostateczna liczba punktów jaką otrzyma kandydat, liczona jest jako suma punktów z dwóch przedmiotów spośród: biologia, chemia, fizyka, geografia, język obcy, matematyka, wiedza o społeczeństwie.

Przedmioty, które mają być brane pod uwagę przy obliczaniu punktów wskazuje kandydat w momencie rejestracji w systemie IRK.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z nową maturą (od 2005 do 2024 r.)

Podstawą kwalifikacji są wyniki z części  pisemnej egzaminu maturalnego przeliczone na punkty w następujący sposób:

  •     liczba punktów procentowych uzyskanych z przedmiotu na poziomie  podstawowym, według zasady 1%=0,5 pkt, albo liczba punktów uzyskanych z przedmiotu na poziomie rozszerzonym, według zasady 1%=1 pkt.

W związku z powyższym kandydat może uzyskać do 100 punktów z jednego przedmiotu.
Zapis "zwolniony" na świadectwie maturalnym uzyskany w części zewnętrznej egzaminu jest równoznaczny z uzyskaniem przez kandydata maksymalnej liczby punktów.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów ze starą maturą

Podstawą kwalifikacji są oceny z egzaminu dojrzałości (część pisemna albo część ustna) przeliczone na punkty zgodnie z zasadą:
  6,0 – 100 pkt
  5,0 – 90 pkt
  4,0 – 70 pkt
  3,0 – 50 pkt
  2,0 – 30 pkt
Ostateczny wynik z danego przedmiotu obliczany jest wg zasady wynik x 0,8.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z maturą zagraniczną

Komisja rekrutacyjna, po złożeniu przez kandydata wymaganych dokumentów, dokonuje przeliczenia punktów/wyników.
Podstawą rekrutacji są przedmioty maturalne na poziomie odpowiadającym poziomowi podstawowemu albo rozszerzonemu na egzaminie maturalnym. W przypadku braku możliwości zdawania przez kandydata przedmiotu maturalnego wymaganego w procesie rekrutacji, komisja rekrutacyjna może uwzględnić wynik z innego równoważnego przedmiotu maturalnego zdawanego przez kandydata.
W przypadku, jeśli kandydat posiada wynik bez określenia poziomu zdanego egzaminu, wynik ten zostanie przeliczony wg zasady wynik x 0,8.
Sposób przeliczania wyników uzyskanych na maturze przez kandydata oraz ustalania na ich podstawie końcowego wyniku postępowania kwalifikacyjnego, decydującego o miejscu kandydata na liście rankingowej, dostosowany jest do systemu oceniania i obliczania wyników kandydatów, którzy zdali egzamin maturalny w Polsce.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z maturą międzynarodową (IB)

Komisja rekrutacyjna, po złożeniu przez kandydata wymaganych dokumentów, dokonuje przeliczenia punktów/wyników z wybranego przedmiotu objętego egzaminem maturalnym, indywidualnie dla każdego kandydata, w następujący sposób:
 Egzamin IB /   Egzamin maturalny (nowa matura)
     7 pkt         –    100 %
     6 pkt         –      90 %
     5 pkt         –      75 %
     4 pkt         –      60 %
     3 pkt         –      45 %
     2 pkt         –      30 %
Wynik z danego przedmiotu zdawanego na poziomie HL (higher level) jest traktowany jako wynik na poziomie rozszerzonym, natomiast wynik z danego przedmiotu zdawanego na poziomie SL (standard level) jest traktowany jako wynik na poziomie podstawowym.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z maturą europejską (EB)

Komisja rekrutacyjna, po złożeniu przez kandydata wymaganych dokumentów, dokonuje przeliczenia punktów/wyników z wybranego przedmiotu objętego egzaminem maturalnym, indywidualnie dla każdego kandydata, w następujący sposób:
 Egzamin EB /  Egzamin maturalny (nowa matura)
     9,00 - 10,00      –    100 %
     8,00 -   8,99      –      90 %
     7,50 -   7,99      –      75 %
     7,00 -   7,49      –      60 %
     6,00 -   6,99      –      45 %
     5,00 -   5,99      –      30 %
Wynik z matury EB - końcowy z danego przedmiotu realizowanego w zakresie 4-5 godzin tygodniowo traktowany jest jako poziom rozszerzony, a wynik końcowy z przedmiotu realizowanego w zakresie 2-3 godzin tygodniowo traktowany jest jako poziom podstawowy. Pod uwagę brane będą jedynie wyniki z przedmiotów, które uwzględniają ocenę z egzaminu maturalnego.

Ulgi w postępowaniu kwalifikacyjnym

Dotczą:

  • laureatów i finalistów następujących olimpiad stopnia centralnego:
    - Olimpiady Biologicznej,
    - Olimpiady Chemicznej,
    - Olimpiady Fizycznej,
    - Olimpiady Geograficznej,
    - Olimpiady Informatycznej,
    - Olimpiady Matematycznej,
    - Olimpiady Logistycznej,
    - Olimpiady Spedycyjno-Logistycznej,
    - Olimpiady Przedsiębiorczości,
    - Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Menadżerskich,
    - Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej,
    - Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych,
    - Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
  • laureatów i finalistów stopnia okręgowego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Miejsce ogłoszenia wyników

Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.

Wymagane dokumenty

Wykaz wymaganych dokumentów można pobrać tutaj.

Kandydat zobowiązany jest do złożenia w wyznaczonym terminie kompletu wymaganych dokumentów. Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia. Dokumenty przyjmowane są w Centralnym Punkcie Obsługi Kandydata przy ul. Żytniej 39, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.