Code | UPH-JM-DIET-SL |
---|---|
Organizational unit | Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu |
Field of studies | Dietetyka |
Form of studies | Full-time |
Level of education | First cycle |
Educational profile | academic |
Language(s) of instruction | Polish |
Duration | 3 lata |
Recruitment committee address | Centralny Punkt Obsługi Kandydata, ul. Żytnia 39 (wejście główne od ul. Popiełuszki 9), pok. 0.69 |
Office opening hours | informacje na stronie głównej programu IRK |
Required document | |
Ask a question |
Opis kierunku
Absolwent tego kierunku posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności; planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia; zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym; oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia; kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP); organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
Elementy programu studiów: chemia ogólna i organiczna, chemia żywności, parazytologia, anatomia człowieka, fizjologia człowieka, genetyka, biochemia ogólna i żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, towaroznawstwo surowców i produktów żywnościowych, ogólna technologia żywności, higiena żywności, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, catering żywności, podstawy i żywienie człowieka, podstawy dietetyki, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia, interakcja leków z żywnością, edukacja żywieniowa, prawo i ekonomika w ochronie zdrowia, kwalifikowana pierwsza pomoc, psychologia ogólna, etyka, technologia informacyjna, ekologia.
Studenci tego kierunku będą odbywali praktyki w szpitalu dla dorosłych, w poradni dietetycznej, w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych, w szpitalu dziecięcym, żłobku, przedszkolu, w domu opieki społecznej, w dziale technologii potraw. Studenci studiów stacjonarnych praktyki odbywać będą w czasie wolnym od zajęć, ewentualnie w wakacje.
Absolwent jest przygotowany do pracy w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, w tym do świadczenia usług dietetycznych w systemie podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w ramach opieki koordynowanej
- w poradniach dietetycznych, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych i odnowy biologicznej (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji),
Ponadto, będzie przygotowany do prowadzenia indywidualnej praktyki zawodowej (własna działalność gospodarcza), współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego oraz współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego.
Uczelnia zastrzega sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku zbyt małej liczby chętnych.
Podstawa rekrutacji
Ostateczna liczba punktów jaką otrzyma kandydat, liczona jest jako suma punktów z dwóch przedmiotów spośród: biologia, chemia, fizyka, informatyka, język obcy, język polski, matematyka.
Przedmioty, które mają być brane pod uwagę przy obliczaniu punktów wskazuje kandydat w momencie rejestracji w systemie IRK.
Zasady kwalifikacji dla kandydatów z nową maturą (od 2005 do 2023 r.)
Podstawą kwalifikacji są wyniki z części pisemnej egzaminu maturalnego przeliczone na punkty w następujący sposób:
- liczba punktów procentowych uzyskanych z przedmiotu na poziomie podstawowym, według zasady 1%=1 pkt, albo liczba punktów uzyskanych z przedmiotu na poziomie rozszerzonym, pomnożona przez 2.
W związku z powyższym kandydat może uzyskać do 200 punktów z jednego przedmiotu.
Zapis "zwolniony" na świadectwie maturalnym uzyskany w części zewnętrznej egzaminu jest równoznaczny z uzyskaniem przez kandydata maksymalnej liczby punktów.
Zasady kwalifikacji dla kandydatów ze starą maturą
Podstawą kwalifikacji są oceny z egzaminu dojrzałości (część pisemna i ustna) przeliczone na punkty zgodnie z zasadą:
- 6,0 – 100 pkt
- 5,0 – 90 pkt
- 4,0 – 70 pkt
- 3,0 – 50 pkt
- 2,0 – 30 pkt
Ostateczny wynik jest sumą punktów uzyskanych z przeliczenia ocen z danego przedmiotu na świadectwie dojrzałości. Kandydat może uzyskać do 200 punktów z jednego przedmiotu.
Zasady kwalifikacji dla kandydatów z maturą zagraniczną
Sposób przeliczania wyników uzyskanych na maturze przez kandydata z maturą zagraniczną dostosowany jest do systemu oceniania i obliczania wyników kandydatów, którzy zdali egzamin maturalny w Polsce.
Ulgi w postępowaniu kwalifikacyjnym
Z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego przyjmowani są laureaci i finaliści następujących olimpiad stopnia centralnego:
- Olimpiady Biologicznej,
- Olimpiady Chemicznej,
- Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Miejsce ogłoszenia wyników
Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.
Wymagane dokumenty
Wykaz wymaganych dokumentów można pobrać tutaj.
Kandydat zobowiązany jest do złożenia w wyznaczonym terminie kompletu wymaganych dokumentów. Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia. Dokumenty przyjmowane są w Centralnym Punkcie Obsługi Kandydata przy ul. Żytniej 39, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.