Kod | UPH-WR-DIET-SU |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek studiów | Dietetyka |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 2 lata |
Adres komisji rekrutacyjnej | Centralny Punkt Obsługi Kandydata, ul. Żytnia 39 (wejście główne od ul. Popiełuszki 9), pok. 0.69, 0.70 |
Godziny otwarcia sekretariatu | informacje na stronie głównej programu IRK |
Adres WWW | https://wnmz.uws.edu.pl |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Opis kierunku
Absolwent po ukończeniu studiów II stopnia na kierunku dietetyka jest przygotowany do pracy w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, w tym do świadczenia usług dietetycznych w systemie podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w ramach opieki koordynowanej,
- zakładach żywienia zbiorowego i domach opieki społecznej,
- instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.
Ponadto absolwent jest przygotowany do:
- prowadzenia indywidualnej praktyki zawodowej (własna działalność gospodarcza)
- współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego,
- współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego.
Absolwent posiada umiejętność pracy z ludźmi chorymi, kierowania zespołami terapeutycznymi oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Powinien mieć wpojone nawyki ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego. Po ukończeniu studiów II-go stopnia, absolwent jest przygotowany do podjęcia kształcenia w szkole doktorskiej.
Uczelnia zastrzega sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku zbyt małej liczby chętnych.
Zasady kwalifikacji
O przyjęcie na studia drugiego stopnia może ubiegać się osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów. Podstawą rekrutacji jest:
- ocena z dyplomu - dla absolwenta tego samego lub pokrewnego kierunku studiów;
albo
- ocena z rozmowy kwalifikacyjnej obejmującej zakres przedmiotów kierunkowych właściwych dla studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka - w przypadku kandydata posiadającego dyplom ukończenia studiów na innym kierunku.
W postępowaniu kwalifikacyjnym stosuje się następującą skalę ocen: bardzo dobra, dobra plus, dobra, dostateczna plus, dostateczna, niedostateczna.
Kandydat, który otrzymał ocenę niedostateczną z rozmowy kwalifikacyjnej nie może zostać przyjęty na studia.
Osoby, które z tytułu ukończonych studiów mają wątpliwości co do zasad rekrutacji którymi będą objęte, proszone są o kontakt z Działem Organizacji Studiów, tel. 25/643 19 21, 643 19 24.
Miejsce ogłoszenia wyników
Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.
Wymagane dokumenty
Kandydat po dokonaniu rejestracji w systemie IRK zobowiązany jest do złożenia (w formie papierowej), kompletu wymaganych dokumentów.
Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia - mimo, iż kandydat dokonał ważnej rejestracji i wniósł wymaganą opłatę rekrutacyjną.
Dokumenty przyjmowane są w Centralnym Punkcie Obsługi Kandydata, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.
Wykaz wymaganych dokumentów można pobrać tutaj.
Przykładowe zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną
1. Rodzaje i znaczenie norm żywieniowych.
2. Rola poszczególnych składników pokarmowych w żywieniu człowieka.
3. Znaczenie wody i błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka.
4. Znaczenie witamin i składników mineralnych w żywieniu człowieka.
5. Wartość energetyczna podstawowych składników pokarmowych.
6. Metody obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii.
7. Wskaźniki ułatwiające rozpoznanie otyłości.
8. Metody oceny stanu odżywienia człowieka.
9. Metody oceny sposobu żywienia człowieka.
10. Zasady i metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowego stylu życia.
11. Rola aktywności fizycznej w zapobieganiu chorób dietozależnych.
12. Założenia diety lekkostrawnej.
13 .Założenia diety bogatoresztkowej.
14. Założenia diety niskoenergetycznej.
15. Pojęcie żywności funkcjonalnej, tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.
16. Skład i właściwości surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego.
17. Skład i właściwości surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
18. Metody obróbki termicznej produktów żywnościowych.
19. Metody przechowywania i utrwalania żywności.
20. Systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności.