Turystyka i rekreacja, studia stacjonarne II stopnia


W mocy od: 8 marca 2022

Zasady kwalifikacji

Zasady kwalifikacji

O przyjęcie na studia drugiego stopnia może ubiegać się osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów. Podstawą rekrutacji jest:

 - ocena z dyplomu - dla absolwenta tego samego lub pokrewnego kierunku studiów,

albo

- ocena z rozmowy kwalifikacyjnej obejmującej zakres przedmiotów kierunkowych właściwych dla studiów pierwszego stopnia kierunku turystyka i rekreacja - w przypadku kandydata posiadającego dyplom ukończenia studiów na innym kierunku.

W postępowaniu kwalifikacyjnym stosuje się następującą skalę ocen: bardzo dobra, dobra plus, dobra, dostateczna plus, dostateczna, niedostateczna.
Kandydat, który otrzymał ocenę niedostateczną z rozmowy kwalifikacyjnej nie może zostać przyjęty na studia.
Osoby, które z tytułu ukończonych studiów mają wątpliwości co do zasad rekrutacji którymi będą objęte, proszone są o kontakt z Działem Organizacji Studiów, tel. 25/643 19 21, 643 19 24.

Miejsce ogłoszenia wyników

  Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.

Wymagane dokumenty

Kandydat po dokonaniu rejestracji w systemie IRK zobowiązany jest do złożenia, w formie papierowej, kompletu wymaganych dokumentów.
Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia - mimo, iż kandydat dokonał ważnej rejestracji i wniósł wymaganą opłatę rekrutacyjną.
Dokumenty przyjmowane są w Centralnym Punkcie Obsługi Kandydata, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.
Wykaz wymaganych dokumentów można pobrać
tutaj.

Przykładowe zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną

  1. Wymień i omów czynniki warunkujące rozwój turystyki we współczesnym świecie.
  2. Wymień i scharakteryzuj podstawowe formy turystyki.
  3. Przedstaw organizację turystyki w Polsce.
  4. Jak oceniasz rolę geografii turystycznej w strukturze nauk geograficznych. Omów znaczenie geografii w badaniach nad turystyką.
  5. Scharakteryzuj wybrane regiony turystyczne w Polsce i wybrane regiony turystyczne na świecie.
  6. Jak widzisz rolę krajoznawstwa we współczesnym społeczeństwie, przedstaw związki krajoznawstwa z turystyką.
  7. Przedstaw znane ci organizacje krajoznawcze i omów ich rolę w propagowaniu i programowaniu krajoznawstwa turystycznego.
  8. Jakie znasz imprezy turystyczne - podaj ich rodzaje. Przedstaw etapy organizacji imprezy turystycznej.
  9. Przedstaw sposoby przekazywania informacji turystycznych oraz omów rolę usług pośrednictwa w turystyce.
  10. Zadania, prawa i odpowiedzialność górskiego przewodnika turystycznego w Polsce.
  11. Wpływ zanieczyszczeń środowiska na jakość życia i walory turystyczne regionu.
  12. Znaczenie monitoringu środowiska przyrodniczego.
  13. Turystyka na obszarach chronionych.
  14. Właściwości odżywcze produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Uwarunkowania upodobań kulinarnych w różnych kulturach współczesnego świata.
  15. Jaka jest rola i znaczenie podstawowych składników pokarmowych w żywieniu człowieka.
  16. Planowanie i organizacja żywienia w różnych grupach wiekowych i zawodowych. Wymogi sanitarne i obowiązujące przepisy w organizacji żywienia zbiorowego.
  17. Na czym polega rola animatora czasu wolnego w warunkach hotelowych?
  18. Formy spędzania czasu wolnego.
  19. Organizacja czasu wolnego a zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka.
  20. Wymień cechy i cele rekreacji ruchowej.
  21. Omów jeden z najważniejszych składników zdrowego stylu życia jakim jest aktywność fizyczna.
  22. Omów istotę zabawy i jej funkcje wychowawcze.
  23. Przedstaw pedagogikę czasu wolnego jako element składowy pedagogiki.
  24. Rynek turystyczny jako obszar alokacji i dystrybucji dóbr i usług turystycznych. Omów rolę turystyki i rekreacji w rozwoju regionalnym i lokalnym.
  25. Przedstaw wybrane mierniki jakości w turystyce w ujęciu sektorowym.
  26. Scharakteryzuj podmioty wchodzące w skład struktury podmiotowej rynku usług turystycznych.
  27. Wymień centralne organy polityki turystycznej w Polsce i ich podstawowe kompetencje. Wskaż kompetencje w zakresie tej polityki na poziomie samorządu terytorialnego.
  28. Wymień części składowe współczesnego hotelu,  przedstaw pojęcie jednostki mieszkalnej hotelu i scharakteryzuj funkcje jakie powinna ona spełniać.
  29. Wymień rodzaje obiektów hotelarskich przewidzianych w polskim prawodawstwie i opisz system klasyfikacji i kategoryzacji obiektów hotelarskich w Polsce.
  30. Wymień organizacje i stowarzyszenia hotelarskie na świecie i w Polsce i wskaż ich najważniejsze zadania.