Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia


W mocy od: 8 marca 2022

Zasady kwalifikacji

Zasady kwalifikacji

O przyjęcie na studia drugiego stopnia może ubiegać się osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów. Podstawą rekrutacji jest:

 - ocena z dyplomu - dla absolwenta tego samego lub pokrewnego kierunku studiów;

albo

- ocena z rozmowy kwalifikacyjnej obejmującej zakres przedmiotów kierunkowych właściwych dla studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka - w przypadku kandydata posiadającego dyplom ukończenia studiów na innym kierunku.

W postępowaniu kwalifikacyjnym stosuje się następującą skalę ocen: bardzo dobra, dobra plus, dobra, dostateczna plus, dostateczna, niedostateczna.
Kandydat, który otrzymał ocenę niedostateczną z rozmowy kwalifikacyjnej nie może zostać przyjęty na studia.
Osoby, które z tytułu ukończonych studiów mają wątpliwości co do zasad rekrutacji którymi będą objęte, proszone są o kontakt z Działem Organizacji Studiów, tel. 25/643 19 21, 643 19 24.

Miejsce ogłoszenia wyników

Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.

Wymagane dokumenty

Kandydat po dokonaniu rejestracji w systemie IRK zobowiązany jest do złożenia (w formie papierowej), kompletu wymaganych dokumentów.
Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia - mimo, iż kandydat dokonał ważnej rejestracji i wniósł wymaganą opłatę rekrutacyjną.
Dokumenty przyjmowane są w Centralnym Punkcie Obsługi Kandydata, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.
Wykaz wymaganych dokumentów można pobrać
tutaj.

Przykładowe zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną

1. Rodzaje i znaczenie norm żywieniowych.
2. Rola poszczególnych składników pokarmowych w żywieniu człowieka.
3. Znaczenie wody i błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka.
4. Znaczenie witamin i składników mineralnych w żywieniu człowieka.
5. Wartość energetyczna podstawowych składników pokarmowych.
6. Metody obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii.
7. Wskaźniki ułatwiające rozpoznanie otyłości.
8. Metody oceny stanu odżywienia człowieka.
9. Metody oceny sposobu żywienia człowieka.
10. Zasady i metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowego stylu życia.
11. Rola aktywności fizycznej w zapobieganiu chorób dietozależnych.
12. Założenia diety lekkostrawnej.
13 .Założenia diety bogatoresztkowej.
14. Założenia diety niskoenergetycznej.
15. Pojęcie żywności funkcjonalnej, tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.
16. Skład i właściwości surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego.
17. Skład i właściwości surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
18. Metody obróbki termicznej produktów żywnościowych.
19. Metody przechowywania i utrwalania żywności.
20. Systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności.